2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βροντάδου

Με αφορμή το δανεισμό βιβλίων

Με αφορμή το δανεισμό βιβλίων

Αγαπητοί γονείς

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Υπουργείο Παιδείας για το νηπιαγωγείο και βάσει των τελευταίων ερευνών που μας μεταφέρουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι σχολικοί σύμβουλοι, καθώς και μετά από προσωπική μας εμπειρία, τονίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το νηπιαγωγείο στην πρόληψη της σχολικής αποτυχίας, η οποία στις μικρές ηλικίες συνδέεται κατά κύριο λόγο με την έλλειψη εξοικείωσης του παιδιού με εκφάνσεις της γλώσσας που έχουν σχέση με γραπτό λόγο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει σε μια προοπτική καλύτερης προετοιμασίας των παιδιών για την ένταξή τους σε μια κοινωνία γραπτής επικοινωνίας, όπως η σημερινή.

Η δανειστική βιβλιοθήκη όπως περιγράφεται παρακάτω, αναστέλλει τη λειτουργία της σε καταστάσεις πανδημίας λόγω της απαγόρευσης της ανταλλαγής αντικειμένων μεταξύ σχολείου και οικογένειας!

 

Η δανειστική βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου μας κατά βάση, θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, όπου κάθε παιδί θα παίρνει ένα βιβλίο για να του το διαβάζετε στο σπίτι.

Το βιβλίο θα επιστρέφεται τη Δευτέρα. Σε παιδιά που θα θέλουν να δανειστούν και άλλο βιβλίο στη μέση της εβδομάδος, θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα, αρκεί να έχετε επιστρέψει το προηγούμενο.

Θα πρέπει να φροντίσετε τα βιβλία που θα σας έρχονται στο σπίτι να διαβάζονται από εσάς ή κάποιο άλλο πρόσωπο, που θα έχει την ικανότητα και να επιστρέφονται χωρίς φθορές πίσω. Γνωρίζετε ότι το κόστος το βιβλίων είναι μεγάλο και δεν υπάρχει η ευχέρεια να αντικατασταθούν από το νηπιαγωγείο μας. Εξάλλου είναι σημαντικό να εμφυσήσετε στα παιδιά το σεβασμό στα βιβλία ως πολιτιστικού αγαθού. Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας του βιβλίου θα πρέπει να το αντικαταστήσετε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε κάποια σημεία και να σας πληροφορήσουμε ως προς τον τρόπο για καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των βιβλίων.

Επιστήμονες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η οικογένεια και όχι μόνο η εκπαίδευση, στη θετική στάση των παιδιών απέναντι στο σχολείο και στη μετέπειτα εξέλιξη του. Γονείς που διαβάζουν οι ίδιοι, που ενισχύουν και δίνουν ευκαιρίες για ανάγνωση καθημερινά μέσα στο σπίτι τους, βλέπουν καλύτερες επιδόσεις και καλύτερα αποτελέσματα στα παιδιά τους.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαβάζετε καθημερινά στα παιδιά. Μ? αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο τους, βελτιώνεται η ομιλία και η σωστή χρήση της γλώσσας, αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους, εμπλουτίζονται οι γνώσεις του. Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για ένα παιδί, που στην ηλικία αυτή αναπτύσσει χιλιάδες ερωτηματικά για το γύρω περιβάλλον του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την κοινωνική και συναισθηματική του ισορροπία και προσπαθεί να ερμηνεύσει και να εξηγήσει διάφορα φαινόμενα.

Είναι χρήσιμο να ικανοποιείτε αυτές του τις περιέργειες και να του παρέχετε πληροφορίες μέσω των βιβλίων, ώστε να κατανοήσει το ρόλο του ως προς την ανακάλυψη της γνώσης. Είναι διπλός ο ρόλος που μας προσφέρουν τα βιβλία, τόσο ψυχαγωγικός, όσο και γνωστικός.

Φροντίστε στο σπίτι σας να υπάρχουν κάθε λογής βιβλία και έντυπα.

Διαβάστε μαζί με τα παιδιά και ξεφυλλίστε εφημερίδες, περιοδικά, το πρόγραμμα της τηλεόρασης, χάρτες, λεξικά κ.α. Ανοίξτε μαζί τους την αλληλογραφία και διαβάστε τους ένα γράμμα, ένα λογαριασμό, ένα διαφημιστικό έντυπο. Κάντε μαζί τους τη λίστα με τα ψώνια και επισκεφτείτε το super market και αφήστε τα να διαβάσουν τις ετικέτες των προϊόντων, που αγοράζετε. Διαβάστε τους πινακίδες καταστημάτων στους δρόμους, σήματα της τροχαίας και ονόματα οδών. Διαβάστε μαζί τους τις οδηγίες από ένα καινούργιο παιχνίδι που τους αγοράσατε ή τις οδηγίες του γιατρού από τα φάρμακα που σας έχει γράψει. Κάντε επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες κι αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τα βιβλία που θέλουν. Διαβάστε όσες φορές σας ζητάνε ένα βιβλίο και συζητήστε μαζί τους το περιεχόμενο. Σχολιάστε τους ήρωες, κάντε μαζί τους υποθέσεις, αφήστε να σας αφηγηθούν την ιστορία και βοηθήστε τα να γίνουν καλοί και σκεπτόμενοι αναγνώστες.

 

 

Powered by themekiller.com